Rasa Limousine


Ojczyzną rasy Limousine są centralne regiony Francji: Limousin i Marche, o surowym klimacie i skalistym podłożu. Zwierzęta masywne i silne były przez długi czas użytkowane jako siła pociągowa, a pod koniec okresu użytkowania opasane i przeznaczane na rzeź. Pierwszy eksport bydła tej rasy miał miejsce pod koniec XIX wieku, a odbiorcami były Brazylia i Argentyna. Dziś jest to jedna z najbardziej rozpowszechnionych ras mięsnych na świecie, hodowana w ponad 60 krajach.

 

Bydło rasy Limousine jest popularne ze względu na wszechstronność w wielu dziedzinach. Krowy ważą średnio 650 kg i mają ponad 135 cm wysokości w kłębie. Buhaje ważą ponad 900 kg i mają około 145 cm wysokości w kłębie.

 

  

 

 

 Bydło rasy Limousine posiada następujące cechy:


• umaszczenie od ciemnowiśniowego po jasnoczerwone;
• bardzo dobre umięśnienie partii grzbietu i zadu;
• łatwe porody, odbywające się najczęściej bez pomocy człowieka (pierwsze wycielenia w wieku około 30 miesięcy), krowy są bardzo płodne i długowieczne (8-11 lat i rodzą ponad 8 cieląt);
• dobre zdolności adaptacyjne; zwierzęta są odporne na niekorzystne warunki środowiskowe, mogą być użytkowane zarówno ekstensywnie jak i intensywnie;
• silnie wykształcony instynkt stadny;
• wysoka wydajność rzeźna i najlepsza jakość mięsa.


 

 
 
 
Tagi: Limousine
 
« wstecz