›   ›  Rasa Charolaise

Rasa Charolaise


 Bydło rasy Charolaise zostało wyhodowane w centralnej Francji, w regionie Saone et Loire, a wywodzi się bezpośrednio od bydła roboczego z okolic Charolaise. Od 1920 roku bydło Charolaise wykorzystywane jest wyłącznie w kierunku mięsnym. Międzynarodowe znaczenie rasa ta uzyskała po II Wojnie Światowej, przede wszystkim jako komponent ojcowski do krzyżowania towarowego. Do Polski została sprowadzona po raz pierwszy w 1961 roku. 

Bydło Charolaise jest największą rozmiarowo rasą francuską. Krowy ważą do 950 kg, natomiast dorosłe buhaje osiągają wagę nawet do 1400 kg. Najcięższe sztuki to ponad 1500 kg.

 

 

 Bydło rasy Charolaise posiada następujące cechy:

• umaszczenie białe, biało-kremowe i śmietankowe, bez łat;
• skóra i sierść średniej grubości, bardzo delikatna;
• śluzawica, rogi i racice biała z lekkim zaróżowieniem;
• oczy ciemne;
• szyja krótka z wyraźnie zaznaczoną muskulaturą mięśni, szczególnie u dorosłych buhajów;
• masywny kościec, grzbiet poziomy, bardzo umięszony;
• w pełni umięśnione i zaokrąglone uda o bardzo dobrze wysklepionej partii tyłu;
• trudne porody (w naszych warunkach notuje się tylko około 85% łatwych wycieleń), cielęta rodzą się najczęściej z wagą 40 - 45 kg, do 60 kg;
• możliwość opasania do wysokiej masy ciała bez zagrożenia przetłuszczania;
• wymaga obfitego żywienia, nadaje się do wypasu pastwiskowego.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 
 
 
Tagi: Charolaise
 
« wstecz