›   ›  Hodowla bydła w Pacółtowie

Hodowla bydła w Pacółtowie

Gospodarstwo w Pacółtowie prowadzi hodowlę bydła mięsnego rasy Charolaise i Limousine. Hodowla odbywa się na obszarze ponad 1000 ha, gdzie na łąkach i pastwiskach wypasa się nasze bydło. Nasze zwierzęta objęte są nadzorem Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Szczegółowe informacje na temat hodowli i samego Gospodarstwa znajdują się na innych zakładkach naszej strony. Poniżej przedstawiamy opis hodowanych przez nas ras.
 

 Charolaise


Bydło rasy Charolaise zostało wyhodowane w centralnej Francji, w regionie Saone et Loire, a wywodzi się bezpośrednio od bydła roboczego z okolic Charolaise. Od 1920 roku bydło Charolaise wykorzystywane jest wyłącznie w kierunku mięsnym. Międzynarodowe znaczenie rasa ta uzyskała po II Wojnie Światowej, przede wszystkim jako komponent ojcowski do krzyżowania towarowego. Do Polski została sprowadzona po raz pierwszy w 1961 roku. 

 

Bydło Charolaise jest największą rozmiarowo rasą francuską. Krowy ważą do 950 kg, natomiast dorosłe buhaje osiągają wagę nawet do 1400 kg. Najcięższe sztuki to ponad 1500 kg.

 

 

 Bydło rasy Charolaise posiada następujące cechy:

• umaszczenie białe, biało-kremowe i śmietankowe, bez łat;
• skóra i sierść średniej grubości, bardzo delikatna;
• śluzawica, rogi i racice biała z lekkim zaróżowieniem;
• oczy ciemne;
• szyja krótka z wyraźnie zaznaczoną muskulaturą mięśni, szczególnie u dorosłych buhajów;
• masywny kościec, grzbiet poziomy, bardzo umięszony;
• w pełni umięśnione i zaokrąglone uda o bardzo dobrze wysklepionej partii tyłu;
• trudne porody (w naszych warunkach notuje się tylko około 85% łatwych wycieleń), cielęta rodzą się najczęściej z wagą 40 - 45 kg, do 60 kg;
• możliwość opasania do wysokiej masy ciała bez zagrożenia przetłuszczania;
• wymaga obfitego żywienia, nadaje się do wypasu pastwiskowego.

 


 

 

 

Limousine

 

Ojczyzną rasy Limousine są centralne regiony Francji: Limousin i Marche, o surowym klimacie i skalistym podłożu. Zwierzęta masywne i silne były przez długi czas użytkowane jako siła pociągowa, a pod koniec okresu użytkowania opasane i przeznaczane na rzeź. Pierwszy eksport bydła tej rasy miał miejsce pod koniec XIX wieku, a odbiorcami były Brazylia i Argentyna. Dziś jest to jedna z najbardziej rozpowszechnionych ras mięsnych na świecie, hodowana w ponad 60 krajach.

 

Bydło rasy Limousine jest popularne ze względu na wszechstronność w wielu dziedzinach. Krowy ważą średnio 650 kg i mają ponad 135 cm wysokości w kłębie. Buhaje ważą ponad 900 kg i mają około 145 cm wysokości w kłębie.

 

  

 

 

 Bydło rasy Limousine posiada następujące cechy:


• umaszczenie od ciemnowiśniowego po jasnoczerwone;
• bardzo dobre umięśnienie partii grzbietu i zadu;
• łatwe porody, odbywające się najczęściej bez pomocy człowieka (pierwsze wycielenia w wieku około 30 miesięcy), krowy są bardzo płodne i długowieczne (8-11 lat i rodzą ponad 8 cieląt);
• dobre zdolności adaptacyjne; zwierzęta są odporne na niekorzystne warunki środowiskowe, mogą być użytkowane zarówno ekstensywnie jak i intensywnie;
• silnie wykształcony instynkt stadny;
• wysoka wydajność rzeźna i najlepsza jakość mięsa.


 


 

 

 
 
 
 
« wstecz